Отворено писмо към пернишката общественост от Христиан Даскалов

Уважаеми дами и господа, скъпи съграждани, приятели, сега аз се обръщам към Вас не като кандидат за общински съветник, не като участник в местните избори, а като пернишки ученик, младеж, който през последните 3 години успя да възстанови, запази и доразвие една инициатива, започната по времето на г-н Милан Миланов като зам. кмет на Община Перник, а именно Младежкия съвет, най-силната ученическа и студентска организация на територията на цялата област.

Като председател на тази организация, аз имам зад гърба си над 150 доброволчески инициативи, в които са участвали хиляди младежи. Инициативи организирани от младите, не за да търсят дивиденти, не срещу заплащане и допълнителни облаги, и главното, не за някоя партия и политик, каквото правят някои псевдо-доброволци от предизборните щабове напоследък. Ами инициативи, само и единствено в името на това пернишката младеж да бъде по-активна и будна, да прекарва свободното си време по-смислено и разумно, да се образова, да се чувства добре в собствения си град, да остане да живее и работи в Перник и за Перник.

Бях поканен от г-н Миланов и приех поканата в момент, в който за първи път се планираше мажоритарен (личностен) вот за общински съветници, а не подреден, според вижданията на "партийните велможи". Уви, липсата на политическа зрялост в нашите народни представители не доведе до такава положителна стъпка, но аз все пак ще участвам в предизвикателството, наречено местен вот, за да предложа гражданска алтернатива на статуквото.

Всеки друг политик би се опитал да използва младите за лична реклама и интерес, докато единствено г-н Миланов, предпочете да работи с нас и за нас, младите, без да обвързва този "вот на доверие" с партийни ангажименти, каквито не бива и не бих приел като представител на пернишките младежи. Човек, идеалист, като мен, който е съставил екип от граждани с различни политически и партийни разбирания, обединени от каузата "Перник", която са поставили над тясно-партийните идеологически догми.

Трябва да споделя, че оценявам като изключително успешна съвместната ни работа до момента с кмета на Община Перник - г-жа Антоанета Георгиева и с кмета на кметство Изток - г-жа Снежанка Викторова (както и с кметовете на останалите населени места в Общината), които винаги са се отзовавали за сътрудничество и взаимопомощ за нуждите на пернишките ученици и образователни дейци. Подкрепата на общинското ръководство винаги е била навременна и съобразно нуждите. Но днес, когато има възможност за развитието на проекти от значимост за цялата Община и Област - младежки информационни и др. центрове за развитие, е необходимо и Общинският съвет да застане в по-голяма степен зад младите с финансов, логистичен и експертен ресурс за реализацията на техните идеи и проекти, за което ще работя, ако бъда избран.

Макар и млад, съм се доказал като гражданин, който отговорно се сработва със всяка една институция, без значение от чертите на хората, които я оглавяват - леви, десни или центристи. Ето защо, аз реших да бъда част от този граждански проект за промяна на града ни. Защото смятам, че Перник, хората на Перник, тези които са го градили и тези, които са неговото бъдеще и техният общ интерес стоят НАД ВСЯКА ЕДНА ПАРТИЯ. Те са важните, вие сте важните.

За това, аз се обърнах към Вас, скъпи перничани, като младежки лидер, а не като партиен кадър. Заставам пред Вас единствено и само с моята амбиция, инициативност, хъс, плам, умения и знания. Един ден бих се ангажирал политически, споделяйки демократичните ценности за развитие на нашата общност, но днес преди всичко се ангажирам обществено, заставайки зад точно определени проекти и инициативи, планирани в програмата за младежко развитие, разработена от Общинския младежки съвет, обединяващ ученици от над 15 пернишки училища и студенти от региона.

И ако Вие ми повярвате, вашите дъщери и синове, внуци ми повярват, то тогава Вие ще гласувате с бюлетина №37, за мен и моите колеги от кандидат-съветническата листа. Пожелавам успех на останалите кандидати и нека заедно работим за доброто на Перник чрез гражданските и административни институции, които са част от нашето ежедневие и каквито и да са, трябва да ги развиваме, а не да ги обричаме чрез апатия на безславно съществуване.


За това, бъдете активни, гласувайте и нека Бог да пази Перник, приятели, да го пазим и ние!!!