Общински младежки съвет организира по повод Деня на народните будители - 01.11, кампанията „Предай нататък"

Инициативата цели да мотивира младите хора да се върнат към позабравеното четене на книги. Младежите приканват перничани да отделят част от свободното си време през следващата седмица, за да се включат в кампанията.


Тя ще стартира в неделя във фоаето на Общинския младежкия дом от 15:00. Целта е всички граждани да донесат по няколко книги от личните си колекции, които вместо да събират прах по рафтовете ще могат да бъдат разменени за други такива, за да могат да се четат и за напред.


Подобна размяна се стреми да покаже на младите хора на Перник как те могат да направят нещо полезно както за себе си, така и за останалите. "Избрахме да отбележим "Деня на будителите", а не Хелоуин, защото това е истински ценният празник - повод да се замислим за историята си, но и за нашето настояще и бъдеще", коментира Явор Давидков - председател на ОМС, който изрично подчертава, че всички граждани, без значение от годините си са поканени да участват.

 

Младите взаимстват идеята от свои връстници в Европа, където подобни инициативи са безсрочни и се провеждат на открито, а стотици са онези, които ежедневно участват в така наречените "отворени библиотеки", без обаче да злоупотребяват с простото, но ефективно правило - донеси и размени.

Заглавието на кампанията - "Предай нататък" идва от известен холивудски филм, в който американски ученик започва да прави добрини на непознати, които от своя страна трябва да постъпят по подобен начин с други хора и т.н. Това е и простата идея на пернишките младежи, с която искат да "посъбудят" местната общественост.